Jak wykorzystać żelazko nie tylko do prasowania?

Nietypowe zastosowanie żelazka

Żelazka, dziś chyba nikt nie wyobraża sobie bez nich życia. Stare, nowe, zepsute, sprawne – są praktycznie w każdym domu, jako jedne z najpowszechniejszych urządzeń AGD. Wszyscy znamy ich zastosowanie, choć czy, aby na pewno? W internecie istnieje mnóstwo filmików na temat nietypowego wykorzystania żelazka, a co nowszy, tym bardziej zwariowany. Przyjrzyjmy się kilku interesującym pomysłom.

Trzy sposoby nietypowego użycia

Wiele odnośnie żelazek słyszy się o prasowaniuu, radzeniu sobie z przypalonymi tkaninami, poparzeniami, nanoszeniem nadruków na koszulki… Nadeszła pora, abyś spojrzała na żelazko z nieco innej perspektywy niż dotychczas. Poniżej znajdziesz kilka interesujących pomysłów, które z pewnością ułatwią Ci codzienne życie. I to zastosowaniem żelazka do prasowania!

  • Usuwanie rozlanego wosku, który zdążył już wyschnąć i stwardnieć jest niebywale trudnym i żmudnym procesem. Możesz to sobie ułatwić. Przykryj zabrudzone miejsce papierem, a następnie zaprasuj go rozgrzanym żelazkiem. Temperatura skutecznie rozgrzeje zastygnięty wosk, z kolei papier wchłonie całą jego zawartość do siebie, a przy tym ochroni zabrudzoną powierzchnię przed uszkodzeniem. Jeśli nie masz pewności czy plama zniknęła, powtórz czynność kilka razy. Po wszystkim możesz bezpiecznie usunąć papier i cieszyć się pozbytym woskiem.
    Nietypowe zastosowanie żelazka
  • Nieestetyczne wgniecenia w dywanie po ciężkich meblach to zmora każdej z nas. Możesz się ich pozbyć przy tradycyjnym wykorzystaniu żelazka. Aby tego dokonać, przykryj wgniecione miejsce na dywanie wilgotnym ręcznikiem i pozostaw. Następnie włącz żelazko i ustaw je na opcję parowania. Na sam koniec przejedź kilkukrotnie urządzeniem po powierzchni ręcznika i gotowe. Po wszystkim niefajne wgniecenia w dywanie powinny zniknąć.
    Nietypowe zastosowanie żelazka
  • Pakowanie żywności. Sprawa prosta, aczkolwiek mało znana i popularna. Przed przystąpieniem do pracy przygotuj: produkt spożywczy, który będziesz chciała zabezpieczyć, np. mięso lub kanapkę, plastikowy woreczek, folia aluminiowa oraz żelazko. Produkt szczelnie zapakuj do folii, przy czym postaraj się wypompować z niej jak najwięcej powietrza. Na sam koniec przyłóż folię aluminiową do krawędzi woreczka, do którego schowałaś produkt. Sprasuj je przy pomocy rozgrzanego żelazka i gotowe. Właśnie szczelnie zapakowałaś swoją żywność.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ